משמורת משותפת

בין 100 החברות המובילות לשנת 2021 - עו"ד דין לענייני משפחה
נושא המשמורת מהווה חלק בלתי נפרד בכל הליך גירושין עם ילדים, כאשר ההחלטה בנוגע לסוג ואופי המשמורת נקבע על ידי בית המשפט גם במקרים בהם מדובר בהסכם גירושין הנערך בין הצדדים, וזאת לנוכח העובדה שהשיקול המרכזי בסוגיית המשמורת הוא טובת הילד. עד לפני מספר שנים, אצל מרבית הזוגות המתגרשים, הילדים עברו למשמורת מלאה של האם, כאשר לאב נקבעו הסדרי ראייה כאלו ואחרים. בשנים האחרונות, חלה עלייה במספר מקרי הגירושין בהם נקבע הסדר של משמורת משותפת. בעמוד שלפניכם, תוכלו למצוא מידע מורחב של הסדר משמורת משותפת, אופן יישומו בפועל, התנאים הנדרשים לקיומו וכדומה. 
משמורת משותפת

מהי משמורת משותפת?

משמורת משותפת הוא מונח משפטי המגדיר מתכונת במסגרתה לשני ההורים המתגרשים קיימים זמני שהות שווים עם הילדים. בנוסף, משמורת משותפת מקנה זכות משותפת לשני ההורים לקבל החלטות בנוגע לחיי ילדיהם המשותפים. נכון להיום, נושא המשמורת המשותפת אינו מעוגן בחקיקה אך הוא בהחלט מהווה הסדר משפטי המובסס על המלצותיה של ועדת שניט שקבעה הגדרה הורית שווה על פי עקרון טובת הילד.

משמורת משותפת - למי זה יכול להתאים?

הסדר של משמורת משותפת אינו יכול להתאים לכל מקרה גירושין, ולכן, בית המשפט בבואו לקבוע את סוג ואופי המשמורת, בוחן האם מתקיימים כל התנאים הנדרשים לצורך החלת ההסדר. ברוב המקרים, הסדר של משמורת משותפת יכול להתאים לזוגות מתגרשים המסוגלים לנהל ביניהם סוג של תקשורת רציפה לצרכי קבלת החלטות בכל הנוגע לגידול ילדיהם המושתפים בתוך מסגרת של משמורת משותפת. פרמטר מרכזי נוסף המאפשר את קיומו של הסדר משמורת משותפת הוא נושא המסוגלות ההורית של כל אחד מההורים בכל הנוגע לאפשרויות העומדות לרשותם לצורך מימוש ההסדר בחיי היומיום וזאת בהתאם לשעות העבודה שלהם ואורח חייהם. כמו כן, קיימת חשיבות רבה לקרבה גיאוגרפית בין ההורים וזאת על מנת לאפשר מעבר יעיל ומהיר של הילדים מהורה להורה בהתאם לזמני השהייה הקבועים בהסכם. הפרמטרים המופיעים לעיל מהווים משמורת משותפת תנאים הכרחיים לצורך אישור ההסכם על ידי בתי המשפט. 

האם כדאי משמורת משותפת

משמורת משותפת ומזונות - מה חשוב לדעת?

עד לפני מספר שנים, החובות לגבי מזונות ילדים הייתה מוטלת ברוב המקרים על האב, ולכן, גם במקרים של הסדר משמורת משותפת ומזונות, האב נדרש לתשלום מזונות ילדים ללא התחשבות ברמת ההשתכרות שלו וברמת ההשתכרות של האם. סיטואציה זו הובילה לכך שהאב נדרש לתשלום גבוה בשקלול ההוצאות השוטפות הנדרשות לצרכי קיומו של הסדר משמורת משותפת ומזונות בשקלול ההוצאות הנדרשות לתשלום דמי מזונות ילדים. מצב זה השתנה בפסק דין תקדימי בשנת 2017 במסגרתו נקבע כי במקרים של משמורת משותפת, שני ההורים יהיו מחוייבים באופן שוויוני בתשלום דמי מזונות ילדים. פסק דין זה הוביל לדרך שונה בכל הנוגע לצרכי חישוב מזונות במשמורת משותפת ממה שהיה מונהג בעבר. 

נכון להיום, בהיעדר חקיקה בנושא משמורת משותפת ומזונות, חישוב מזונות במשמורת משותפת נעשה בשקלול כל ההוצאות הנדרשות מכל הורה לצרכי חלוקה שוויונית של זמני השהייה, ובכך למעשה מוגדרים צרכי הילד על כל מרכיביהם, כאשר כל הורה מחויב לספק לילד את מלוא צרכיו במהלך שהות הילד אצלו. 

משמורת משותפת ומזונות

האם ניתן לבטל הסדר של משמורת משותפת?

ההחלטה על משמורת הילדים במסגרת הליך גירושין ניתנת לשינוי בכל רגע נתון בהתאם לנסיבות המצדיקות זאת, ולכן, גם קביעה של משמורת משותפת ניתנת לשינוי בשלב כזה או אחר במידה וחלו שינויים המשפיעים על התנאים הנדרשים לקיומו של ההסדר (לדוגמא: העתקת מקום מגורים של אחד מההורים למקום מרוחק מההורה השני וכדומה). במקרים אלו, נדרשת פניה לבית המשפט לצורך בחינה מחודשת של תנאי ההסדר. בכל המקרים, השיקול המרכזי אותו מפעיל בית המשפט בנוגע לשינוי ו/או ביטול של הסדר משמורת משותפת, הינו שיקול טובת הילד. במקרים בהם בית המשפט כי ההסדר של משמורת משותפת אינו פועל לטובת צרכי הילד, מתקבלת פסיקה מחודשת בכל הנוגע לסוג המשמורת וקביעת הסדרי ראיה ושהות מחודשים. 

חישוב מזונות במשמורת משותפת

סוגי משמורת ילדים

כיום, ישנם כמה סוגים משמרות חליפיים, שנקבעים כחלק מניהול הליכי משמורת ילדים – משמורן יחיד,משמורת משותפת או משמורת מפוצלת. הסוג הנפוץ ביותר הוא משמורן יחיד במסגרתו הילדים גרים בפועל בבית של הורה אחד (לרוב תהיה זו האם), ולהורה השני נקבעים זמני שהייה מסודרים עם הילדים. משמורת משותפת הוא סוג שוויוני ומודרני יותר שנעשה מאוד מקובל בשנים האחרונות ומצריך שיתוף פעולה בין ההורים. המשמעות שלו היא שגידול הילדים ביום יום וזמני השהייה שלהם איתם מתחלקים באופן שווה בין ההורים. משמורת מפוצלת נקבעת במקרים חריגים בלבד והיא פחות נפוצה ומומלצת על ידי הגורמים המקצועיים. שכן, לפיה הילדים בני אותה המשפחה מפוצלים בין ההורים, כשכל הורה למעשה אחראי לגדל ולטפל בחלק מהם.

משמורת משותפת ללא הסכמת האם

חזקת הגיל הרך קובעת כי לאחר הגירושין האם מקבלת משמורת מלאה על הילד וזאת עד הגיעו לגיל 6, ולכן, במקרים בהם מדובר בהליך גירושין עם ילדים מתחת לגיל 6, האם עשויה להתנגד להסדר משמורת משותפת המוצע לה. במצבים אלו, האב נדרש להציג לבית המשפט את כל התנאים המאפשרים קיום הסדר של משמורת משותפת ולשכנע את בית המשפט שההסדר הינו לטובת הילד. התנגדותה של האם להסדר עשויה להתעורר גם במקרים בהם מדובר בהליך גירושין עם ילדים מעל גיל 6 וזאת מסיבות שונות שהמרכזיות ביניהן היא למעשה וויתר על דמי מזונות ילדים וחלוקה שוויונית של ההוצאות השוטפות כפי שנדרש בהסדר משמורת משותפת. גם במצבים אלו ניתן לקיים הסדר משמורת משותפת ללא הסכמת האם וזאת בכפוף לפסיקת בית המשפט. 

למידע נוסף על משמורת משותפת תנאים ואופן חישוב מזונות, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר 

אולי יעניין אותך גם

חלוקת רכוש בגירושין

חלוקת רכוש בגירושין

חלוקת רוכש בגירושין, מהווה את אחד מהנושאים המרכזיים הנידודים בכל הליך גירושין בהסכמה ו/או כזה המתנהל במסגרת ערכאות משפטיות, ובשני המקרים מדובר בנושא בעל השפעה

קרא עוד
הסכם גירושין

הסכם גירושין

הסכם גירושין הוא הסכם משפטי בעל תוקף וסכמות אכיפה לכל דבר ועניין והוא מהווה בשנים האחרונות את האמצעי המשפטי הנוח והיעיל ביותר להסדרת הליכי גירושין

קרא עוד
הסכם חיים משותפים

הסכם חיים משותפים

הסכם חיים משותפים הידוע גם בשם הסכם זוגיות, הוא למעשה הסכם משפטי לכל דבר ועניין המיועד לצרכי הסדרת נושאים ממוניים ונושאים נוספים הקשורים לתנאי השותפות

קרא עוד

זכויות האישה בגירושין

על זכויות האישה בגירושין כשמדובר על זכויות האישה בגירושין יש להתייחס לחלוקת הרכוש, למשמורת ולדמי מזונות. כשיש הסכם ממון בין בני הזוג הגרושים, זכותה של

קרא עוד