ניכור הורי

בין 100 החברות המובילות לשנת 2021 - עו"ד דין לענייני משפחה

כל תהליך של פרידה וגירושין מלווה ברגשות עזים בקרב כל המעורבים בתהליך, בין אם מדובר בבני הזוג עצמם ובין אם מדובר בילדיהם המשותפים ובני משפחה נוספים. במקרים מסוימים, הרגשות העזים המלווים את אחד מהצדדים עשויים להיות מנותבים לתחושת כעס ורצון לנקמנות בצד השני, ובמקרים אלו עשוייה להיווצר תופעה המכונה ניכור הורי שהיא למעשה תופעה בה הילד מתנכר לאחד מהוריו ו/או אחד מההורים המעורבים בתהליך הגירושין מתנכר לילדיו. תופעת ניכור הורי בגירושין מתפתחת בעיקר בהליכי גירושין בהם קיימים מאבקי גירושין סביב אחת ו/או יותר מהסוגיות הנלוות לכל הליך גירושין ו/או במקרי גירושין טעונים ומורכבים.

ניכור הורי

סוגי ניכור הורי

כפי שציינו לעיל, ישנן מספר תצורות שונות של ניכור הורי שכל אחת מהן עשויה להתפתח בשלב כזה או אחר של הליך הגירושין ו/או לאחריו. תסמונת הניכור ההורי בהגדרתה מתייחסת אומנם למצבים בהם הילד הוא זה המתנכר לאחד מהוריו, אך בהחלט עשויים להיווצר מקרים של ניכור הורי מצד האם או ניכור הורי מצד האב. כמו כן, חשוב לציין שניכור הורי עושי להיווצר בכל שלב ובלא מעט מקרים הוא עשוי להתפתחת בגיל מאוחר של הילד ו/או של ההורה. 

חשוב לציין שתסמונת ניכור הורי בגיל מבוגר, יושב בדרך כלל על מטענים רגשיים ממושכים בקרב הילד המתנכר ו/או ההורה המתנכר, ולכן, מצבי ניכור אלו נחשבים למורכבים יותר בהקשר של טיפול ומניעה.  

מתי יש להגיש תביעת ניכור הורי?

תביעת ניכור הורי מוגשת כאשר במהלך סכסוך גירושין מתקיים ניכור של הילד כלפי ההורה שאינו במשמורת. במקרים מסוימים הילד מוסת, בידי הורה במשמורת כלפי ההורה שסובל מהניכור בידי הצד השני. למעשה במקרים אלו, ההורה משפיע על הילד במכוון על מנת לפגוע בהורה השני. קיימים מחקרים המראים כי ברבע מסכסוכי המשמורות , יש מצב של ניכור הורי וניתן להגיש בהם תביעת ניכור הורי.

פגיעה בהורה ובילד

לתופעה של ניכור הורי ישנה השפעה שלילית על הילד עצמו ועל התפתחותו כמו גם על תפיסותיו לגבי מערכות היחסים ההוריות והרומנטיות בהמשך החיים. גם על ההורה המנוכר ישנה השפעה קשה על חיוו, המולווה לעיתים בכאב ובקושי מחוסר הקשר עם הילד המתנכר. כאשר הורה סבור כי הצד השני פוגע במכוון בקשריו עם הילד, מומלץ להתייעץ עם עו”ד לניכור הורי המתמחה בתחום. ניתן לתבוע את הצד המסית ולהגיע להליכי גישור דרך בית המשפט. במקרים מסוימים בית המשפט יכול אף לשנות את סדרי המשמורת על מנת להוציא את הילד מחזקתו של ההורה המסית.

פגיעה בפרטיות המשפחה

הנושא של פגיעה בפרטיות במשפחה עולה אף הוא בהקשר של סכסוכי גירושין. מדובר על מקרים בהם אחד הצדדים מבקש להשתמש בתמונות או חומרים אחרים שהושגו תוך פגיעה בפרטיות במשפחה בתור ראיה בהליך המשפטי. החוק מאפשר שימוש בתמונות רק במידה ולפוגע עומדת הגנה בהתאם לחוק והפגיעה נעשתה בתום לב.

פסילת ראיה

בג”צ קבע שחומר שהושג תוך פגיעה בפרטיות במשפחה לא יכול לשמש ראיה עבור בית הדין הרבני בסכסוך גירושין. המקרה שבית המשפט העליון קבע זאת אירע כאשר התמונות צולמו ברשות היחיד של האישה אליו לבעל לא הייתה גישה כחוק והתיעוד נעשה תוך פגיעה בפרטיותה. עם זאת ישנם מקרים בהם ניתן להשתמש בתיעוד המפר את הפרטיות, תחת ההגנה שניתנת עבור הגנת הפרסום בהתאם להגנה של חוק איסור לשון הרע, כאשר הפגיעה נעשתה במהלך עבודתו של המתעד, למשל חוקר פרטי.

מה הן הסיבות והסימנים לניכור הורי?

ניכור הורי מופיע ברוב המקרים על רקע מאבקי גירושין המשפיעים במידה רבה על כל אחד מהצדדים המעורבים בהם ובעיקר על הילדים. במחקרים שונים שנערכו בנושא נמצא כי הסיבה המרכזית לתסמונת הניכור ההורי הוא מאבק מתמשך בין ההורים בכל הנוגע לסוגיית המשמורת על ילדיהם המשותפים, כאשר המאבק המתמשך עשוי לגרום לכך שאחד מההורים ינקוט בטקטיקה מנכרת שלמעשה גורמת לילדיו להתרחק מההורה האחר. חשוב לציין שתהא הסיבה אשר תהא לגבי ניכור הורי, תחושת הניכור אינה נכונה וטובה לאף אחד מהצדדים, כאשר הצד שסובל מכך יותר מכל הוא הילד. ילדים המתמודדים עם ניכור הורי (מצד אחד ההורים ו/או כלפי אחד ההורים), עשויים להתמודד עם בעיות של דימוי עצמי וביטחון עצמי ובמקרים מסוימים עשויים לפנות להתמכוריות ואו מסלול הרס עצמי על מנת להתמודד עם הסבך הרגשי שנכפה עליהם מצד ההורה המנכר. 

כאשר מדברים על ניכור הורי הנגרם כתוצאה מטקטיקה (לעיתים גם לא מודעת) אותה נוקט אחד מההורים, ישנם מספר סימנים היכולים לענות על השאלה איך מוכיחים ניכור הורי, וביניהם: 

  • ההורה המנכר מדבר עם ילדיו באופן מזלזל על ההורה האחר 
  • ההורה המנכר מגביל באופן מודע את זמני השהות של הילד עם ההורה המנוכר 
  • ההורה המנכר מגביל את ההורה האחר בקיום פעילויות כאלו ואחרות עם הילד
  • ההורה המנכר מפגין כעס או כל תחושה עוינת אחרת כלפי הילד כאשר הוא מצוי בקשר עם ההורה השני
  • ההורה המנכר עושה הכול על מנת לערער את סמכותו ההורית של ההורה השני

וזאת לצד סימנים נוספים העושיים להעיד על כך שהילד נחשף למסרים שמטרתם להוביל לניתוק רגשי מההורה המנוכר ולתופעת ניכור הורי של הילד כלפי ההורה האחר. 

איך מוכיחים ניכור הורי

ניכור הורי בהיבט המשפטי

המודעות ההולכת ורווחת לתופעת הניכור ההורי, משפיעה בשנים האחרונות במידה רבה על האופן בו בתי המשפט לענייני משפחה מקבלים החלטה בכל הנוגע לזהותו של ההורה המשמורן, כאשר מערכת המשפט בישראל מתייחסת בחומרה רבה לתופעת ניכור הורי גירושין ובמקרים מסוימים הוטלו סנקציות כאלו ואחרות כלפי ההורה המנכר. ניכור הורי בגיל מבוגר או צעיר מצד הילדים או מצד אחד ההורים, נתפש על ידי המערכת המשפטית בישראל כ-חולה רעה שיש לעקור מן השורש, ובמקרים בהם ניתן להוכיח כי קיים ניכור הורי, השופטים עשויים לשנות את פסקי הדין אותם הם נתנו בעברו בנוגע להליך גירושין כזה או אחר. 

כמו כן, חשוב לציין את העובדה שמערכת בתי המשפט לענייני משפחה החלו לעשות שימוש בחוות דעת מקצועיות לצורך בחינת תלונות מצד ההורה המנוכר בכל הנוגע לסיבות וההשלכות של הניכור ההורי מצד ילדיו. חוות דעת אלו משמשות בסיס לשינוי פסיקות קודמות בסוגיות המורכבות הנלוות להליכי גירושין, לרבות, הפחתת דמי מזונות ו/או ביטול דמי מזונות. בנוסף, בית המשפט יכול לפסוק על הוצאת הקטין ממשמורתו של ההורה המנכר ולהעביר לגורם ניטרלי ו/או למשמורתו של ההורה המנוכר. במקרים מסוימים, בית המשפט עשוי לחייב את ההורה המנכר להשתתף בטיפולים שונים שנועדו לפתרו את בעיית הניכור ההורי ואף להטיל עליו קנסות כספיים ו/או דרישת פיצוי כספי להורה המנוכר. 

על מנת לסייע לשופטים לקבל החלטות שיפוטיות במקרים בהם הם נדרשים להכרעה בנושאי ניכור הורי, גובשו מספר עקרונות יסוד הכוללים בין היתר:

• על כל הורה מוטלת החובה לאפשר לילדיו קשר עם ההורה השני, וזאת למעט מקרים בהם הדבר עשוי להוות סכנה לילד. 

• בכל אותם מקרים בהם ניכור הורי אצל הילד גורם לכך שהילד מסרב להיפגש ו/או לתקשר עם ההורה השני, ההורה המשמורן מחויב להוכיח כי הדבר לא נגרם כתוצאה ממעשיו או דבריו בפני הילד. 

• בית המשפט רשאי לחייב את ההורה המנכר ואת ההורה המנוכר כאחד, לקחת חלק בהדרכה הורית ו/או כל מסגרת טיפולית אחרת העשויה לעזור לו להתמודד עם בעיית הניכור ההורי. 

• בית המשפט ראשי להמליץ על מינוי אפוטרופוס לדין למטרות ייצוג הילד במקרים בהם הוכח כי הניכור ההורי נגרם כתוצאה ממעשיו או דבריו של ההורה המשמורן

• בית המשפט ראשי להורות על אמצעי אכיפה כנגד ההורה המנכר, לרבות, איסור יציאה מהארץ, איסור על שימוש בכרטיסי אשראי, שלילת רישיון נהיגה, הטלת עיצומיים כספיים ואף מאסר בפועל

עורך דין ניכור הורי

ניכור הורי מצד האם או האב - מה עושים ולמי פונים?

מעטים המקרים בהם ניכור הורי מתפתח אצל הילד מתוך חוסר יכולת להתמודד עם הליך הגירושין של הוריו, כאשר ברוב המקרים, הניכור ההורי מצד הילד הוא תוצאה של הפעלת לחץ מצד אחד ההורים (הורה מנכר) על הילד בכל הנוגע ליחסיו עם ההורה השני (ההורה המנוכר). במקרים אלו, הילדים המנכרים המושפעים מדעה כזו או אחרת של ההורה המנכר על ההורה המנוכר, עשויים למצוא את עצמם במבוך רגשי שהשלכותיו עשויות להיות הרסניות עבורם. כפועל יוצא מכך, מומלץ לכל ילד המתמודד עם השפעות כאלו ואחרות של ניכור הורי לפנות לגורמי מקצוע העוסקים בנושא ולקבל את הייעוץ הראשוני. 

עורך דין ניכור הורי

במקרים בהם הורה גרוש חווה הרעה ביחסים עם ילדיו כתוצאה מניכור הורי הולך ומתגבר, קיימת חשיבות רבה לשכירת שירותיו של עורך דין ניכור הורי המתמחה בדיני לענייני משפחה, וזאת על מנת לבחון את צעדיו החוקתיים כלפי ההורה המנוכר. כפי שציינו לעיל, מערכת המשפט בישראל רואה בחומרה כל מקרה של ניכור הורי ושירותיו של עורך הדין נועדו לסייע להורה המנוכר להתמודד עם הסיטואציה בהיבט המשפטי ואף להוביל לשינוי במצב בשלב כזה או אחר. 

שאלות ותשובות

ניכור הורי היא תופעה בה אחד ההורים מסית כנגד ההורה השני את הילד המשותף.

ראשית, ניתן לזהות ניכור הורי כאשר יש סירוב מצד הילד לכל קשר עם ההורה המנוכר, בשל בהתבטאויות שליליות מצד ההורה המנכר כלפי ההורה המנוכר ליד הילד. שנית, לעיתים הניכור בא לידי ביטוי, כך שההורה המנכר מונע כל קשר, בין אם בהסדרי שהות או כל קשר אחר, בין הילד להורה המנוכר.

אם ישנו חשש לניכור הורי, ניתן לפנות לבית המשפט בניסיון להגיע להסכמות בין ההורים, ובמידה ולא ניתן יהיה להגיע להסכמות, בית המשפט ישתמש בסל הכלים המצוי ברשותו, במטרה למצוא פתרון למצב, בין אם על ידי איזון מזונות, הטלת קנסות ו/או סנקציות על הצד המנכר, כפיית הסדרי שהות ועוד.

אולי יעניין אותך גם

חלוקת רכוש בגירושין

חלוקת רכוש בגירושין

חלוקת רוכש בגירושין, מהווה את אחד מהנושאים המרכזיים הנידודים בכל הליך גירושין בהסכמה ו/או כזה המתנהל במסגרת ערכאות משפטיות, ובשני המקרים מדובר בנושא בעל השפעה

קרא עוד
משמורת משותפת ומזונות

משמורת משותפת

נושא המשמורת מהווה חלק בלתי נפרד בכל הליך גירושין עם ילדים, כאשר ההחלטה בנוגע לסוג ואופי המשמורת נקבע על ידי בית המשפט גם במקרים בהם

קרא עוד
חישוב דמי מזונות

משמורת משותפת ומזונות

החוק בדיני משפחה קובע כי כאשר בני זוג נפרדים ולהם ילדים מתחת גיל 18, אוטומטית הילדים נשארים בחזקת האם. הסיבות לכך הן פסיכולוגיות בעיקרן, בהתאם

קרא עוד