אימוץ ילדים

בין 100 החברות המובילות לשנת 2021 - עו"ד דין לענייני משפחה

כאשר מדברים על תהליך אימוץ ילדים, מדברים למעשה על שני תהליכי אימוץ שונים, האחד מיועד למטרות אימוץ ילדים בישראל והשני מיועד למטרות אימוץ ילדים בחו”ל במסגרת מה שמכונה אימוץ בין ארצי. בשני המקרים, מדובר בהליך מורכב ומתמשך המחייב את הצד המאמץ להסתייע בשירותיו של עורך דין בדיני משפחה וליווי הליכי אימוץ בפרט, ובדיוק בשביל זה אנחנו כאן עבורכם. 

אנחנו במשרד עורכי הדין – מתן חודורוב, עוסקים ומתמחים בליווי הליכי אימוץ ילדים בארץ ובחו”ל, ומאפשרים לצד המאמץ להסתייע במגוון רחב של שירותים משפטיים לאורך כל שלבי התהליך שמטרתו: השלמת הליך האימות והקניית מעמד חוקי לצד המאמץ על הילד המאומץ.  

אימוץ ילדים

ייעוץ משפטי לאימוץ ילדים

מעוניינים לקבל את הייעוץ המשפטי בנוגע לכלל הנושאים הרלוונטיים להליך אימוץ ילדים? זה הזמן להכיר את שירותיו המשפטיים של עורך הדין מתן חודורוב, המתמחה בדיני משפחה ובליווי זוגות או בודדים המעוניינים לאמץ ילד/ה.

הליך אימוץ ילדים הינו הליך מורכב, הן ברמה המשפטית והן ברמה הרגשית- פסיכולוגית. משרדו של עורך הדין מתן חודורוב מתמחה במתן שירותי ייעוץ משפטיים למטרות השלמת הליך אימוץ ילדים, החל משלב הגשת הבקשה לאימוץ ילדים, דרך גיבוש טקטיקה משפטית המותאמת לנסיבות מקרה האימוץ ועד להשלמת הליך האימוץ במלואו.

מסגרת הטיפול המשפטית מוענקת לכם תוך כדי יצירת קשר אישי עמוק, ותוך מתן דגש על השירות והליווי האישי לאורך כל הדרך. במשרדו של עורך הדין מתן חודורוב, תוכלו למצוא אוזן קשבת ונכונות לסיוע וייעוץ משפטי בכל שלבי האימוץ.

תהליך אימוץ ילדים בישראל

תהליך אימוץ ילדים בישראל מיושם בהתאם לתקנות חוק אימוץ ילדים (תשמ”א 1981) המסדיר בתוכו את כל התנאים המאפשרים מתן אישור לאימוץ, כאשר הליך האימוץ עצמו מטופל על ידי השירות למען הילד המשוייך למשרד העבודה והרווחה. עד לפני מספר שנים, אימוץ ילדים בישראל התאפשר אך ורק לבני זוג נשואים, אך בשנים האחרונות ניתנו פסקי דין המתירים גם לבני זוג ידועים בציבור לשמש כהורים מאמצים. לגבי יחידניים המעוניינים לאמץ ילדים בישראל, החוק קובע כי המועמדות לאימוץ תאושר אך ורק במקרים בהם לא נמצא זוג שביקש לאמץ את הילד/ה המועמד/ת לאימוץ ו/או במקרים בהם בן הזוג נפטר והיחיד/ה מבקש/ת לאמת אל ילדו ו/או במקרים בהם הורי הילד המיועד לאימוץ נפטרו והם קרובי משפחה של היחיד/ה המבקש/ת לאמצו.  

בנוסף, אימוץ ילדים בישראל מתאפשר במקרים בהם אוכלוסיית היעד עומדת בכל אחד מהתנאים המקדימים המופיעים בתקנות חוק אימוץ ילדים בישראל, לרבות, המועמדים לאימוץ הינם בעלי השכלה של 12 שנות לימוד לפחות, המועמדים לאימוץ הינם בעלי הכנסה קבועה ועומדים לרשותם תנאי מגורים סבירים, המועמדים לאימוץ אינם בעלי הרשעה פלילית דבר עבירות מין ו/או אלימות ועבירות נגד קטינים. כמו כן, המעומדים לאימוץ נדרשים לעמוד בראיון מקדים עם פקידת סעד, לעבור אבחון פסיכולוגי על חשבונם ובהתאם לממצאי האחבון להתייצב בפני  וועד לאישור זוגות מאמצים. במקרים בהם הוועדה תאשר את מועמדותם של המאמצים לתהליך, הם ייכנסו לקבוצת הכנה להורות ולהיכנס לרשימת המתנה.

חשוב לדעת: זמן ההמתנה הממוצע בישראל לצרכי אימוץ תינוק בריא מגיל אפס ועד גיל שנתיים הינו כ-חמש שנים, כאשר לרשות הצד המאמץ עומדת האפשרות לקצר את משך ההמתנה במסגרת אימוץ תינוקות בעלי בעיות רפואיות/התפתחותיות ו/או במקרים בהם מדובר בהליך אימוץ ילד בוגר. במקרים אלו, זמן ההמתנה הממוצע הינו כשנתיים. כמו כן, חשוב לדעת שזוגות ללא ילדים מקבלים עדיפות בכל הנוגע לאימוץ ילדים עד גיל שנתיים, כאשר עומדת לרשותכם האפשרות לפעול לזירוז הליכי אימוץ ילדים מעל גיל שנתיים.

תהליך אימוץ ילדים

אימוץ בין ארצי

על מנת לקצר את זמני ההמתנה הממושכים בכל הנוגע לתהליכי אימוץ ילדים בישראל, לא מעט בני זוג מאמצים פונים לאימוץ ילדים בחו”ל במסגרת הליך אימוץ המכונה: אימוץ בין ארצי. במקרים אלו, תהליך האימוץ מתאפשר אך ורק למטרות אימוץ של תינוקות השוהים בבתי אומנה ו/או בתי ילדים בארץ מוצאם מאז יום לידתם. כמו כן, חשוב לציין את העובדה שהליך אימוץ ילדים מחו”ל מתאפשר אך ורק באמצעות עמותה מוכרת הפועלת בעניין בארץ או בחו”ל, אשר קיבלה אישור לעסוק בתהליכי אימוץ בין ארצי מטעם שר העבודה והרווחה ושר המשפטים. בדומה להליך אימוץ ילדים בישראל, גם במסגרת הליך אימוץ בין ארצי, הצד המאמץ נדרש לעמוד בשורה ארוכה של קריטריונים ותנאים מקדימים, וביניהם: הפרש הגילים בין ההורים המאמצים לבין הילד המאומץ הינו פחות מ-40 שנים, ההורים המאמצים הינם תושבי ישראל המתגוררים בישראל בשלוש מתוך חמש השנים האחרונות, ההורים המאמצים אינם בעלי הרשעה פלילית בגין עבירות נגד קטינים, עבירות מין ועבירות אלימות. גם במסגרת הליך אימוץ בין ארצי, הצד המאמץ נדרש להליך אבחון מקדים, כאשר לאחר השלמת הליך האימוץ, הצד המאמץ מחויב לדאוג לכל הסידורים הנדרשים לצורך השמת הליכי הגיור עבור הילד המאומץ. 

אימוץ ילדים בארץ ובחו”ל

עורך הדין מתן חודורוב מתמחה בליווי הליכי אימוץ ילדים, בין אם הם נעשו במסגרת אימוץ ילדים בארץ, ובין אם נעשו במסגרת אימוץ ילדים בחו”ל. בשני המקרים, הליך האימוץ הינו הליך שנועד בסופו של דבר להקנות להורה המאמץ מעמד חוקי על הילד המאומץ.

עם השלמת הליך האימוץ, ההורה המאמץ מחויב לדאוג לכלל צרכיו של הילד ולספק עבורו את כל התנאים הנאותים הקבועים בחוק לצרכי התפתחותו ולצרכי גידולו.

על ביטול אימוץ בבית המשפט

ביטול אימוץ בישראל מוסדר בחוק האימוץ . החוק קובע את הדרכים לאימוץ בישראל ובמדינות זרות עבור אזרחי ישראל. בחוק אף נקבע שגוף המכריע בתיקי אימוץ, הוא בית המשפט לענייני משפחה. אימוץ ילדים בישראל נעשה דרך הגוף של השירות למען הילד ומנוהל על ידי עובד סוציאלי של השירות. בתהליך האימוץ הילד מתנתק לחלוטין ממשפחתו הביולוגית ונכנס לתוך משפחתו המאמצת כבן משפחה על כל המשתמע מכך. להורם מאמצים יש הטבות וקצבאות ייחודיות בהתאם לחוק ותקנות של ביטוח לאומי

על הגבלות באימוץ ושיקולי בית המשפט

אימוץ מתאפשר בישראל רק לאחר קבלת צו אימוץ כדין. האימוץ בדרך כלל מתאפשר כל ידי בית המשפט לבני זוג עבור מאומץ בן אותה דת של ההורים המאמצים. בדרך כלל פער הגילאים בין ההורים לילד צריך לעמוד על 18 שנים מלבד מקרים מיוחדים שבית המשפט יאשר פער קטן יותר. צו האימוץ יוצר מערכת יחסים משפטית של הורות מבחינה משפטית אותה ניתן לפרק רק במתן צו ביטול אימוץ של בית המשפט. הסמכות להוראה בדבר ביטול אימוץ ניתן רק במידה והתגלו נסיבות שלא היו ידועות לפני אישור האימוץ. בשיקולי בית המשפט אם לבטל צו אימוץ שיקוליו צריכים להיות מהי טובת המאומץ. איזו אפשרות תתרום יותר לרווחתו ולגידולו.

ייצוג להורים הביולוגים

סיוע משפטי באימוץ יכול להיות עבור ההורים המאמצים וההורים הביולוגים. סיוע משפטי באימוץ  להורים הביולוגים ניתן על ידי המדינה ונועד לשמור על זכויותיהם בהליכים המשפטיים.  הייצוג נועד לאפשר להם להישמע כראוי בבית המשפט ולהבטיח את תקינותם של ההליכים מותך תפיסה שמדובר בדיני נפשות. במקרים מסוימים הסיוע המשפטי יכול להוביל לביטול בקשת הכרזת הקטין בתור בר אימוץ.

ומה בנוגע לאימוץ ילדים על ידי זוג בני אותו מין?

על פי החוק בישראל, בני זוג מאותו מין אומנם אינם פסולים מלשמש כהורים מאמצים, אך אופי הקשר בין בני הזוג עשוי להשפיע בעת ההחלטה על אישור האימוץ. כמו כן, בני זוג חד מיניים רשאים ויכולים לאמץ את ילדיהם הביולוגיים של בני ובנות זוגם. 
אימוץ בן ארצי

משרד עו"ד מתן חודורוב - ליווי משפטי מקצועי לאורך כל שלבי האימוץ

אנחנו במשרד עורכי הדין מתן חודורוב, עוסקים ומתמחים בדיני משפחה תוך התמחות מעשית בהליכי אימוץ ילדים בארץ ובחו”ל. לרשותנו, ניסיון מעשי של למעלה מ-10 שנים בליווי הליכי אימוץ בישראל והליכי אימוץ בין ארצי, כאשר היקף השירותים המשפטיים המוצעים על ידינו חולשים למעשה על כל שלבי האימוץ, משלב הגשת המועמדות הראשונית ועד להסדרת מעמדו החוקי של הילד המאומץ. כמו כן, אנו מתמחים בליווי הליכי פונדקאות בארץ ובחו”ל והסדרת המעמד ההורי של המעורבים בתהליך. לרשותנו, הידע המשפטי הנדרש גם למצבי אימוץ ילדים חד הורית בקרב נשים יחידות אשר אינן יכולות להיקלט להיריון ו/או לשאת היריון.

למידע נוסף בנושא אימוץ ילדים בארץ או בחו”ל אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר כאן

שאלות תשובות

תהליך אימוץ מתחלק למעשה ל-2 תהליכי אימוץ שונים, אימוץ בארץ (אשר נחלק גם הוא לשניים, ראשית יש להכריז על הילד כבר אימוץ ושנית, רק לאחר ההכרזה ניתן להמשיך בהליך) ואימוץ בחו”ל, הידוע גם כאימוץ בין ארצי. עוד טרם הגשת הבקשה לאימוץ ילדים יש לגבש טקטיקה משפטית, המותאמת לנסיבות מקרה האימוץ ועוד, וזאת עד להשלמת הליך האימוץ במלואו.

מדובר בהליכים מורכבים ומתמשכים, הן ברמה המשפטית והן ברמה הרגשית- פסיכולוגית, המחייבים את הצד המאמץ מצד אחד לעמוד בדרישות הפורמאליות של החוק ומצד שני לקבל הכוונה כיצד להיערך מראש, על מנת לצלוח בהצלחה את יתר שלבי ההליך, אשר ייערך בפיקוח שירותי הרווחה ובית המשפט, ואשר לכל הפחות יימשך כחצי שנה.

בהליך אימוץ ניתן לבחור את מין התינוק.

תהליך אימוץ ילדים בישראל מוסדר בחוק חוק אימוץ ילדים תשמ”א 1981 ובתקנות הנלוות לו, אשר מפרטים בין היתר את כל התנאים המאפשרים מתן אישור לאמץ, כאשר הליך האימוץ עצמו מטופל על ידי השירות למען הילד המשויך למשרד הרווחה והביטחון החברתי.

אולי יעניין אותך גם

חלוקת רכוש בגירושין

חלוקת רכוש בגירושין

חלוקת רוכש בגירושין, מהווה את אחד מהנושאים המרכזיים הנידודים בכל הליך גירושין בהסכמה ו/או כזה המתנהל במסגרת ערכאות משפטיות, ובשני המקרים מדובר בנושא בעל השפעה

קרא עוד
משמורת משותפת ומזונות

משמורת משותפת

נושא המשמורת מהווה חלק בלתי נפרד בכל הליך גירושין עם ילדים, כאשר ההחלטה בנוגע לסוג ואופי המשמורת נקבע על ידי בית המשפט גם במקרים בהם

קרא עוד
חישוב דמי מזונות

משמורת משותפת ומזונות

החוק בדיני משפחה קובע כי כאשר בני זוג נפרדים ולהם ילדים מתחת גיל 18, אוטומטית הילדים נשארים בחזקת האם. הסיבות לכך הן פסיכולוגיות בעיקרן, בהתאם

קרא עוד